Heeft curcumine een positieve invloed op COVID-19-symptomen?

28/09/2021

 
Curcumine, een ontstekingsremmende stof uit de wortels van de Curcuma longa-plant (ook bekend als geelwortel) is ‘hot’. In de traditionele Ayurvedische geneeskunde wordt het al eeuwenlang gebruikt als middel tegen ontstekingen. In het Westen is het de laatste decennia vooral bekend vanwege de positieve invloed ervan op artrose en andere gewrichtsproblemen.
 
De ontstekingsremmende en anti-oxidantwerking van curcuminoïden kan echter nog voor andere doeleinden worden toegepast. Zo zou deze stof ook een positief effect hebben op het verbeteren van de hersenfuncties, het voorkomen van welvaartsziekten en het vertragen van het verouderingsproces.
 
Uit verschillende in vitro, in vivo en klinische studies blijkt dat curcumine de productie van ontstekingsversterkende cytokines kan verlagen bij chronische aandoeningen. Bij ontstoken cellen zorgt curcumine ervoor dat er geen nieuwe ontstekingsversterkende stoffen meer geproduceerd worden, zodat het negatieve proces stopt. Bij onderzoek met muizen blijkt curcumine te beschermen tegen longschade en littekenweefselvorming tegen te gaan bij virale infecties.
 
Bij een recente studie, waaraan 41 COVID-patiënten met milde symptomen deelnamen, werd vastgesteld dat curcumine het herstel kan versnellen. Symptomen als versnelde ademhaling, spierpijn, hoest, zuurstofsaturatie en het aantal lymfocyten verbeterden opmerkelijk. Dit wijst erop dat de inname van curcumine mogelijk een rol kan spelen in de behandeling van COVID-19 patiënten.
 

Webshop powered by Marcando