Ondersteun je natuurlijke weerstand

Hoe je lichaam reageert als je in aanraking komt met virussen of bacteriën, hangt af van de werking van je immuunsysteem.
20 januari 2023 in

Hoe je lichaam reageert als je in aanraking komt met virussen of bacteriën, hangt af van de werking van je immuunsysteem. Je kunt je immuniteit of weerstand sterker maken door gezonde en gevarieerde voeding met veel groenten en fruit, door voldoende te bewegen, door op tijd rust en ontspanning in te bouwen en door een goede, gezonde nachtrust. Dat is de basis. Daarnaast kun je je natuurlijke weerstand extra ondersteunen met een aantal natuurlijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen.


Vitamines A, C en D

We weten al lang dat de vitamines C en D van het allergrootste belang zijn voor een goede immuniteit. Vitamine C is noodzakelijk voor de productie van witte bloedcellen, die bacteriën en virussen te lijf gaan. Vitamine D versterkt o.a. het neusslijmvlies, een van de grenzen tussen ons lichaam en de buitenwereld en daardoor een belangrijke pijler van het immuunsysteem. Vitamine D-inname kan onder andere beschermen tegen virale luchtweginfecties. Uit klinische studies blijkt dat ook vitamine A de kans dat je een luchtweginfectie krijgt verlaagt.


Zink, selenium en rozemarijn

Ook het innemen van zink beschermt tegen virale en bacteriële infecties. Selenium stimuleert de productie van actieve T-cellen en verhoogt de activiteit van Natural Killer-cellen. Uit in vitro- en dierenonderzoek blijkt dat ook rozemarijn eigenschappen heeft die het immuunsysteem reguleren.

Bèta-glucaan uit gist

Er werden reeds meer dan 80 klinische studies gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat onoplosbare bèta-glucanen uit bakkersgist krachtige immuunreacties in gang zetten doordat ze de macrofagen en neutrofielen – de sleutelcellen van het aangeboren afweersysteem (de eerste lijn van de verdediging) - activeren. Daardoor worden ziekmakende stoffen sneller herkend en vernietigd. Op die manier wordt je resistentie tegen virussen en bacteriën groter en word je dus minder sneller ziek als je ermee in aanraking komt. Inname van 900 mg bèta-glucanen uit gist verlaagt de kans dat je verkouden wordt, verzacht de typische symptomen van verkoudheden en zorgt ervoor dat infecties van de bovenste luchtwegen minder ernstig zijn.

Deel DIT ARTIKEL
Labels
ARCHIEVEN