Elke euro die wordt geïnvesteerd in lichaamsbeweging levert 1,7 euro winst op voor de economie

‘Zet de stap! Zo overwinnen we het probleem van onvoldoende lichaamsbeweging in Europa’
16 maart 2023 in

Zet de stap! Zo overwinnen we het probleem van onvoldoende lichaamsbeweging in Europa’, zo heet het jongste rapport van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De belangrijkste boodschap van dit rapport is de volgende:


‘Bewegen is één van de allerbelangrijkste zaken die je kunt doen om je lichamelijke en mentale gezondheid te verbeteren. Het helpt een hele reeks ziekten en aandoeningen te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Het verbetert de mentale gezondheid en het leer- en denkvermogen.’


Spijtig genoeg leiden nog al te veel Europeanen een zittend leven en bewegen ze amper:

  • Eén op drie Europese volwassenen voldoet niet aan de richtlijnen van de WHO om tenminste 150 minuten per week aan lichaamsbeweging te doen.
  • Bijna de helft van de Europeanen beoefent geen sport en traint nooit.
  • De COVID-pandemie had bovendien een negatieve invloed: veel mensen zeggen dat ze als gevolg van de COVID-maatregelen minder bewegen dan vroeger.

Het rapport toont aan dat maatregelen die lichaamsbeweging aanmoedigen niet alleen het individuele welbevinden en gezondheid verbeteren, maar ook voordelen hebben voor de economie. Elke euro die wordt geïnvesteerd in lichaamsbeweging levert bijna het tweevoudige (1,7 euro) op voor de economie, aldus Hans Kluge, directeur van de WHO.


Als we in de 27 EU-landen met z’n allen minstens 150 minuten per week aan matige lichaamsbeweging zouden doen, zou dat de volgende resultaten opleveren:

  • De levensverwachting van mensen die onvoldoende actief zijn, zou met 7,5 maanden stijgen.
  • De gemiddelde levensverwachting zou met 2 maanden stijgen.
  • Jaarlijks zouden meer dan 10.000 voortijdige overlijdens voorkomen worden.
  • Per capita zou 14 euro aan medische uitgaven bespaard worden, dit betekent een besparing van in total 8 miljard euro per jaar.
  • De gezondheidsuitgaven zouden in totaal met 0,6% dalen.
  • De komende dertig jaar zouden 11,5 miljoen niet-overdraagbare ziekten vermeden worden, waaronder 3,5 miljoen gevallen van depressie, 3,8 miljoen hart- en vaatziekten en 400.000 gevallen van kanker.


Download PDF
Deel DIT ARTIKEL
ARCHIEVEN