De voordelen van gezondheids-apps bij het afslanken

20 augustus 2021 in
Kunnen digitale technologieën zoals gezondheids-apps bijdragen tot een betere gezondheidszorg en betere resultaten bij het volgen van een gezond eet- en beweegprogramma? Het antwoord is ja!

De laatste decennia hebben we een explosie gezien van de ontwikkeling van allerlei technologische vernieuwingen die een belangrijke rol kunnen spelen in de gezondheidszorg.

Een aantal van die technologieën focust op de aanpak van zwaarlijvigheid en helpt de obesitaspatiënt z’n gewicht onder controle te houden. Bij gewichtsproblemen lijken lifestyle-apps wel degelijk de motivatie van de patiënt en zijn doorzettingsvermogen om de behandeling te blijven volgen te verbeteren.

De Spaanse arts Ivan Cavero-Redondo maakte een meta-analyse van 20 studies (uitgevoerd tussen 2007 en 2019) die het effect van lifestyle-apps onderzochten in verband met gewichtsverlies en therapietrouw (de mate waarin de patiënt zich blijft houden aan het vooropgestelde eet- en beweegprogramma).

Uit deze groots opgezette studie blijkt dat het gebruik van mobiele apps, vooral degene die worden gebruikt via de smartphone, leidt tot meer gewichtsverlies en een grotere trouw aan het lifestyleprogramma in vergelijking met een klassieke aanpak.

Uit de studies blijkt ook dat het gebruik van gezondheids-apps een meerwaarde heeft om het gewichtsverlies na bariatrische chirurgie te vergroten en te bestendigen. Zo volgde een van de studies gedurende twee jaar een groep van bariatrische patiënten die via een app hun dagelijkse voedselinname, lichaamsbeweging en gewichtscontrole monitorden, terwijl ze tevens ondersteund, aangemoedigd en gecontroleerd werden door een community. De groep die de mobiele gezondheids-app gebruikte, bereikte zowel in het eerste als in het tweede jaar na bariatrische chirurgie opmerkelijk betere resultaten dan de controlegroep.
Mobiele gezondheids-apps kunnen zeker en vast de zelfredzaamheid en het doorzettingsvermogen van patiënten verbeteren en hun therapietrouw ondersteunen en aanmoedigen, maar daarnaast kunnen ze ook de (over)belasting van mensen in de gezondheidszorg verminderen.


Deel DIT ARTIKEL
ARCHIEVEN