We bewegen minder dan vóór Covid-19

De Covid-19 pandemie heeft het dagelijkse leven in vele opzichten veranderd.
18 november 2022 in

Het is belangrijk om ons ervan bewust te zijn dat een aantal van deze veranderingen wel eens onbedoeld gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. Nu al staat vast dat het aantal stappen dat we dagelijks zetten (een objectieve parameter voor de mate waarin we bewegen) in het begin van de pandemie opmerkelijk lager lag dan ervoor. Een studie waarbij de fysieke activiteit wereldwijd gedurende de twee jaar volgend op het begin van de pandemie werd onderzocht, brengt nu ook aan het licht dat we op dit ogenblik nog altijd minder bewegen dan vóór Covid-19 in ons leven kwam.

Bij de studie waren meer dan 1 miljoen 250.000 deelnemers uit meer dan 200 landen betrokken, die tussen 2019 en 2022 dagelijks hun aantal stappen registreerden. In 2019 was het minimum aantal stappen per dag 5323. In februari 2022 was het aantal stappen dat de deelnemers registreerden in alle continenten lager en nergens werd het aantal stappen gehaald dat vóór de start van de pandemie als minimum gold.

De relatieve toename van lichaamsbeweging weerspiegelt voor een stuk regionale verschillen betreffende de timing van de Covid-19-uitbraken, regeringsmaatregelen om de verspreiding van het virus te beperken en de toegang tot vaccins.

Download PDF

Deel DIT ARTIKEL
ARCHIEVEN