Obesitaspatiënten die geen resultaten bereiken met een dieet, reageren goed op lichaamsbeweging

De meeste obesitaspatiënten boeken mooie resultaten met caloriebeperkende diëten, maar toch slaagt een kleine groep er niet in om voldoende gewicht te verliezen, ook al houden ze zich zeer streng aan de voedingsrichtlijnen...
15 september 2022 in

De meeste obesitaspatiënten boeken mooie resultaten met caloriebeperkende diëten, maar toch slaagt  een kleine groep er niet in om voldoende gewicht te verliezen, ook al houden ze zich zeer streng aan de voedingsrichtlijnen. Men noemt deze mensen ‘dieet-resistent’. Het goede nieuws is dat de juiste combinatie van kracht- en uithoudingstraining daar verandering in kan brengen.

Aan de universiteit van Ottawa in Canada bestudeerde men de effecten van lichaamsbeweging bij dieet-resistente patiënten met een BMI hoger dan 30, nadat deze na een periode van zes weken op een maaltijdvervangend dieet van 900 kcal. per dag nauwelijks gewicht hadden verloren.

De onderzoekers vergeleken 20 dieet-resistente vrouwen met 20 vrouwen die zeer goed afslankten met een caloriebeperkend dieet. Men koppelde hen aan elkaar op basis van leeftijd, gewicht en BMI. Bij iedereen werd de lichaamssamenstelling gemeten en alle vrouwen namen deel aan hetzelfde trainingsprogramma. Alle vrouwen volgden gedurende zes weken in totaal 18 oefensessies, telkens drie keer per week met een dag tussenpauze. Elke oefensessie bestond uit 30 minuten stappen op de loopband, gevolgd door een reeks krachttrainingsoefeningen. Aan alle deelnemers werd gevraagd om hun normale levensstijl te blijven volgen en hun dagelijkse lichamelijke activiteiten te noteren, bovenop de gegevens die hun activity tracker verstrekte. Tegelijk werden ook hun spiertypes, energie producerende functie van de cellen en nog andere gegevens geanalyseerd.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die snel gewicht verliezen met een hypocalorisch dieet dankzij het volume en de samenstelling van hun spierweefsel en hun metabolisme veel voordelen hebben om gewicht te verliezen. Deze vrouwen zullen echter wel sneller obesitas of metabool syndroom ontwikkelen.

In tegenstelling met deze groep, zien we dat bij dieet-resistente vrouwen die een trainingsprogramma volgen hun lichaamssamenstelling, spierstelsel en metabolisme sterk verbeteren, wat bij de andere groep vrouwen niet zo is. Met deze inzichten is een meer gepersonaliseerde aanpak van obesitas bij mensen die vroeger niet of nauwelijks vermagerden met een dieet, zeker mogelijk. Zeker voor deze groep mensen is lichaamsbeweging van essentieel belang om gewicht te verliezen, een trainingsprogramma zal hen gegarandeerd helpen om af te slanken. 

Download PDF

Deel DIT ARTIKEL
ARCHIEVEN