Educatief opvolgingsprogramma ondersteunt blijvend gewichtsverlies 10-15 jaar na bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie (maagverkleining, maag bypass) is en blijft nog steeds de beste behandeling voor ernstige obesitas.
31 juli 2022 in

Bariatrische chirurgie (maagverkleining, maag bypass) is en blijft nog steeds de beste behandeling voor ernstige obesitas. Helaas zien we bij de meeste patiënten op termijn weer gewichtstoename. Een langetermijnstudie over de resultaten van bariatrische chirurgie bracht aan het licht dat één op de vier patiënten die na de operatie zeven jaar werden gevolgd, de beoogde 20 procent gewichtsverlies niet bereikten.


Internationaal wordt aan patiënten na bariatrische chirurgie sterk aanbevolen om een post-operatief programma te volgen met als doel het bekomen gewichtsverlies optimaal te blijven beheersen. De reden hiervoor is dat waardevolle informatie die je vóór de operatie meekrijgt, al snel vergeten wordt. Dankzij goede professionele opvolging door psychologen en fysiotherapeuten – face-to-face of via een digitaal platform, individueel of in groepssessies – kunnen patiënten een antwoord krijgen op nieuwe vragen, worden ze blijvend gemotiveerd en krijgen ze technieken aangeleerd die ze kunnen aanwenden om psychologische uitdagingen te tacklen. Tijdens een dergelijk opvolgingsprogramma kan ook duidelijk gemaakt worden hoe belangrijk het is om steeds opnieuw gezonde voedingskeuzes te maken en waarom multi-supplementen en lichaamsbeweging levenslang noodzakelijk blijven. Bovendien krijgen patiënten de kans om ervaringen uit te wisselen. 


In een grote studie naar de langetermijneffecten van bariatrische chirurgie, die werd verricht in drie ziekenhuizen in Noorwegen, verzamelden de onderzoekers gegevens over gewicht, gezondheid, de inname van voedingssupplementen en lichamelijke activiteit gedurende 10 tot 15 jaar na de operatie. Alle patiënten die deelnamen aan de studie kregen de gelegenheid om een educatief post-operatief programma te volgen. Ongeveer 60% van de patiënten zegde het programma ‘zeer regelmatig’ te volgen, 40% volgde het programma ‘slechts af en toe’.


De gewichtstoename bij de regelmatige volgers bedroeg tien jaar na de ingreep 65,4 procent, bij degenen die het programma slechts af en toe volgden 72,2 procent. Op basis van de resultaten bevelen de onderzoekers niet alleen sterk aan om een post-operatief programma te volgen, maar ook om minstens 150 minuten per week aan lichaamsbeweging te doen, waarbij intensieve lichaamstraining de voorkeur krijgt op duurtraining om gewichtstoename te beperken.


Download PDF

Deel DIT ARTIKEL
ARCHIEVEN