Pak huidveroudering van binnenuit aan met de juiste vitamines, mineralen en andere natuurlijke middelen


Huidveroudering en rimpels bestrijden met crèmes, gels en serums is één ding, maar beter nog is je huid van binnenuit gezond te houden om huidveroudering te vertragen en tegen te gaan. Naarmate je ouder wordt, neemt de lichaamseigen productie van collageen en hyaluronzuur af. Hierdoor wordt het bindweefsel in de huid minder stevig, minder elastisch en ontstaan rimpels. Niet alleen veroudering, maar ook oxidatieve stress - celschade veroorzaakt door een stijging van vrije radicalen via vervuilde luchtdeeltjes, UV-straling, stress, roken en alcohol – doet de huid sneller verouderen. Dit kan zich uiten in vlekken, roodheid en ontstekingen. 
Het verlies van lichaamseigen collageen en hyaluronzuur en celschade als gevolg van oxidatieve stress kun je aanpakken door de inname van collageenhydrolysaat, hyaluronzuur, omega-3 vetzuren en een juiste keuze van vitamines en mineralen met antioxidant-eigenschappen, die huidveroudering vertragen. 

Collageenhydrolysaat (uit vis) 
Collageenhydrolysaat uit vis is identiek aan het collageen dat in onze pezen, botten en huid zit. Inname ervan stimuleert de synthese van collageen en compenseert het verlies van lichaamseigen collageen. Het draagt bij tot de elasticiteit en stevigheid van de huid. Collageenhydrolysaat uit vis is veilig in te nemen (vrij van zware metalen) en goed verteerbaar. 

Sterke antioxidanten: Vit C, Vit E, selenium, zink, Co-enzyme Q10, bètacaroteen en rozemarijnextract

  • Vitamine C en selenium zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-schade, ontstekingen en pigmentatie. 
  • Ook Co-enzyme Q10 vermindert de vorming van vrije radicalen in de cellen. Tijdens het verouderingsproces daalt de hoeveelheid Co-enzyme Q10 in de huid. Suppletie van CoQ10 zorgt voor hernieuwde elasticiteit, behoud van collageen en bescherming tegen en herstel van UV-schade (rimpels en pigmentatie).
  • Bètacaroteen (of provitamine A) is een vetoplosbare antioxidant die oxidatieve stress vermindert en bijdraagt tot het voorkomen van schade door UV-straling. 
  • Vitamine E en C zijn de allerkrachtigste niet-enzymatische antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren. Beide vitamines zijn belangrijk voor de biosynthese van collageen. 
  • Rozemarijn-extracten bevatten heel veel natuurlijke antioxidanten die bijdragen tot wondheling van de huid. 
  • Selenium en zink dragen bij tot de bescherming tegen oxidatieve stress. Ze zijn belangrijk voor het onderhoud van gezond haar en nagels. 

Pycnogenol en druivenpitextract 
Pycnogenol® is een natuurlijk, plantaardig extract van de maritieme zeeden (Pinus pinaster). De inname van 10-75 mg/dag pycnogenol gedurende 12 weken remt huidveroudering en verbetert de elasticiteit van de huid. Druivenpitextract is afkomstig van de pitten van rode druiven. Zowel pycnogenol als druivenpitextract voorkomen huidschade als gevolg van UV-straling, gaan hyperpigmentatie van de huid tegen en verminderen de afbraak van elastine en collageen in de huid. 

Omega 3-vetzuren (EPA en DHA)
Omega 3 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren die niet alleen een positief effect hebben op onze cardiovasculaire en mentale gezondheid, maar ook op de huid. De belangrijkste omega 3-vetzuren zijn EPA en DHA. Belangrijk is een goede verhouding tussen de inname van omega 3-vetzuren (die ontstekingsremmend zijn) en omega 6-vetzuren (die ontstekingsbevorderend zijn). Omdat ons westers voedingspatroon veel te veel omega 6-vetzuren bevat en onze huidige voeding arm is aan omega 3, is het belangrijk om extra omega 3-vetzuren in te nemen. 
Hoewel vette vis (tonijn, zalm, sardines, makreel, ansjovis) rijk is aan DHA en EPA, halen de meeste mensen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid EPA en DHA niet en is een visoliesupplement rijk aan DHA en EPA aangewezen. De inname van omega 3-vetzuren draagt bij tot een gezonde huid en vermindert huidontstekingen.