WAT IS BARIATRIE?

Bariatrische chirurgie of obesitaschirurgie is momenteel de meest effectieve behandeling van morbide obesitas (BMI > 40 of BMI > 35 met comorbiditeiten). Het doel van obesitaschirurgie is om het lichaamsgewicht langdurig te verlagen en obesitas-gerelateerde comorbiditeiten en levenskwaliteit te verbeteren.

De twee meest voorkomende vormen van bariatrische chirurgie zijn de sleeve operatie (restrictief: er kan minder voedsel worden opgenomen door de verkleining van de maag) en Roux-en-Y gastric bypass (combinatie van restrictief en malabsorptie: de inname van voedsel wordt beperkt door de verkleining van de maag én de opname van voedsel in de dunne darm wordt beperkt).

Zowel voor als na de bariatrische ingreep heeft de patiënt specifieke nutritionele noden. Het Probariawell-gamma is specifiek ontworpen op maat van de bariatrische patiënt.

VOOR DE OPERATIE

Om een goed verloop van de operatie en goed herstel na de operatie te ondersteunen, wordt meestal aangeraden om een pre-operatief dieet te volgen. Dit  pre-operatief dieet heeft als doel om het  gewicht te verlagen en het  abdominaal vet en het  levervolume  te laten afnemen.

 
 

Pre-operatief dieet bariatrie

NA DE OPERATIE

Een bariatrische ingreep leidt niet enkel tot een verminderde inname en opname van calorieën, maar ook tot een verminderde opname en absorptie van micronutriënten (vitamines en mineralen). Daarom zijn specifieke voedingssupplementen na een bariatrische ingreep levenslang noodzakelijk.

Dagelijkse inname van MVM en Ferrocomplex zal de meeste tekorten voorkomen en aanvullen. Aangezien tekorten niet enkel afhankelijk zijn van het type ingreep, maar ook van het voedingspatroon en persoonlijke factoren, kan er nood zijn aan een extra dosering van bepaalde vitamines en mineralen. In dat geval kunnen Osteo-D, calciumcitraat en/of vitamine B12 toegevoegd te worden.


 
 
Na de operatie is het bovendien belangrijk dat u voldoende eiwitten inneemt ter ondersteuning van een goed herstel en het behoud van uw spiermassa. Er wordt aangeraden om minstens 60-90 g eiwitten per dag, of nog beter 1,2 g eiwitten/kg ideaal lichaamsgewicht, in te nemen.

Een nieuwe gezonde, actieve lifestyle is cruciaal om op lange termijn je nieuw gewicht te behouden. Het is van zeer groot belang om gezond te eten en voldoende voedingsstoffen in te nemen, maar ook om meer te gaan bewegen om je conditie op peil te brengen en je spieren te versterken. Richtlijnen over het belang van een aangepast beweegprogramma na obesitaschirurgie, gebaseerd op een wetenschappelijke publicatie, vind je hier.

Lifestyle coaching en praktische hulpmiddelen zoals lifestyle-applicaties kunnen helpen om een nieuwe gezonde, actieve lifestyle aan te leren en vol te houden.

Ontdek onze producten

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.