Obesitas: één van de belangrijkste risicofactoren voor ernstige vormen van Covid-19

20/05/2021

Wellicht heb je het zelf ook vernomen. Een kwart van de volwassen Belgen kwam tijdens de lockdown van maart en april gewicht aan. Dit blijkt uit de COVID-19 gezondheidsenquête van Sciensano en een studie van de Erasmushogeschool Brussel. De gemiddelde BMI (body mass index) is gestegen van 25,5 naar 26. Het aantal mensen met obesitas is gestegen van bijna 16% naar 19% van de bevolking.

Dit gegeven is des te verontrustender omdat uit steeds meer onderzoeken blijkt dat obesitas dé risicofactor is voor ernstige vormen van Covid-19. De huidige pandemie maakt op een pijnlijke manier duidelijk dat obesitas een van de grootste gezondheidsproblemen van de huidige generatie vormt.

Meer dan 70 procent van de coronapatiënten die op intensieve zorgen terechtkomt, heeft een BMI > 25. Een nieuwe internationale studie bevestigt dat obese patiënten, onafhankelijk van andere risicofactoren zoals leeftijd, geslacht, diabetes, hypertensie, dislipidemie of roken, meer risico lopen op een ernstige pneumonie waarvoor beademing nodig is. Bovendien lijkt het er nu ook op dat het vaccin minder effectief zou zijn bij mensen met obesitas.

Het is nu dus belangrijker dan ooit om te streven naar een gezond gewicht. Overgewicht heeft een negatieve invloed op de werking van je immuunsysteem tegen virussen en bacteriën. Zelfs vanaf 5% gewichtsverlies zijn de gezondheidsvoordelen aanzienlijk. Dit werd recent ook bevestigd door topdokter en endocrinoloog Guy T’Sjoen.

Obesitas kan wel degelijk behandeld worden, maar dit vraagt een multidisciplinaire aanpak, waarbij het opnieuw aanleren en behouden van een gezonde, actieve levensstijl de belangrijkste pijler is.

 

 

De Pro Well BMI 27+® methode is de perfecte manier om op een gezonde manier af te slanken en je weerstand te verhogen. Het programma wordt in de beginfase begeleid door je arts en start met een kort zeer laag calorisch, ketogeen dieet. Na de startfase wordt opgebouwd naar een gezond voedingspatroon op basis van het Mediterraans dieet. Tegelijk word je gecoacht naar een actieve levensstijl. Een Pro Well Lifestyle coach begeleidt je bij je persoonlijke voeding- en bewegingsplan. De Pro Well Lifestyle-app is een handige tool die je door het programma loodst en je blijft motiveren om je gezonde, actieve levensstijl levenslang vol te houden.

 

Meer weten?

Neem contact op met één van onze Pro Well Food coaches via info@prowell.be of neem een kijkje op onze website.

Ook je vertrouwde health professional kan je hierin advies geven.

Webshop powered by Marcando