Obesitas? Dan krijg je voorrang bij vaccinatie…

09/04/2021

 
Omdat obesitas een van de grootste risicofactoren is om op de IC-afdeling te belanden als je Covid-19 hebt, krijgen obesitaspatiënten in België ‘voorrang’ op hun gezonde leeftijdsgenoten om zich te laten vaccineren. Wie een BMI heeft van 30 of hoger, kan vóór het einde van deze maand een uitnodiging verwachten.
 
Dit doet bij een aantal mensen wellicht vragen rijzen, want ‘is het niet hun eigen schuld dat mensen te dik zijn’? Dit soort reacties illustreert goed dat er nog steeds veel misvattingen bestaan over zwaarlijvigheid, dat nog al te vaak wordt gezien als het gevolg van ‘een gebrek aan wilskracht’ of van ‘te veel eten’.
 
Te weinig mensen beseffen dat obesitas een echte ziekte is, die de patiënt kwetsbaar maakt voor allerlei aandoeningen. Het is een chronische inflammatoire aandoening (de vetophoping creëert een constante staat van ontsteking) die het immuunsysteem permanent aan het werk zet. Hierdoor zijn patiënten extreem vatbaar voor bacteriën en virussen. Alleen dit al verklaart de extreem hoge sterftecijfers bij obesitaspatiënten met Covid-19.
 
Daarnaast verhoogt vetophoping de kans op een trombose, zet het druk op de vrije beweging  van de longen en kan vet functioneren als een heus ‘virusreservoir’, omdat het receptoren bevat waarop virussen zich gemakkelijk kunnen vastzetten.
 
Een artikel in De Tijd (Lees het volledige artikel hiervestigde deze week de aandacht op het probleem. Het coronavirus maakt op een pijnlijke manier duidelijk hoe groot het gezondheidsprobleem van obesitaspatiënten is. Obesitas is een zeer complex gegeven dat de gezondheidszorg zeer sterk belast. Zowel wat preventie als wat behandeling betreft is er nog veel kennisachterstand, niet alleen bij het beleid maar ook in de artsenopleiding.
 
Enkele feiten:
  • Na leeftijd is obesitas het grootste risico om te overlijden aan Covid-19.
  • Het aantal obesitaspatiënten in België is de voorbije 20 jaar gegroeid van 10,8% naar 15,9 %.
  • De helft van de Belgen heeft een BMI van 25 of meer (=overgewicht).
  • Met een BMI vanaf 40 verliezen mensen 10 levensjaren.
  • Corona heeft het probleem van obesitas nog erger gemaakt. Sinds de start van de pandemie heeft 35% meer mensen de diagnose obesitas gekregen in België in vergelijking met de jaren ervoor.
  • Het WOF (World Obesity Fund) berekende dat wereldwijd 9 op 10 coronadoden vallen in landen waar veel obesitas voorkomt.
  • De sterftegraad ligt 10 keer hoger in landen waar de helft van de bevolking overgewicht heeft. België is een van die landen.
  • In 2019 bedroeg de kost voor ziekten die gerelateerd zijn aan obesitas 425 miljard euro per jaar in de OESO-landen.
 
Chronisch overgewicht + acute virale pandemie = wereldwijde ramp
 

Webshop powered by Marcando