Nieuwe studie bewijst: Combinatie van cardio-oefeningen en krachttraining verbetert resultaten na bariatrische chirurgie

13/04/2021

 
Ongeveer een jaar geleden (in januari 2020) werden er bewegingsrichtlijnen voor patiënten na bariatrische chirurgie gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel onder de titel Towards optimized care after bariatric surgery by physical activity and exercise intervention: a review (Een verbeterde zorg na bariatrische chirurgie dankzij beweging en training). Dit artikel was gebaseerd op de literatuur die op dat ogenblik bestond en bevat richtlijnen om de fitheid na bariatrische chirurgie in te schatten aan de hand van een bewegingsprogramma.
 
Dit blijft een relatief onontgonnen onderzoeksterrein, en daarom is het bijzonder boeiend om vast te stellen dat het aantal experimentele onderzoeken over de rol van lichaamsbeweging en training na bariatrische chirurgie de laatste tijd toeneemt. In januari 2021 werden de resultaten van een nieuwe pilotstudie gepubliceerd in het vakblad Obesity Surgery. Voor dit onderzoek werden twee fitnessprogramma’s van 12 weken vergeleken bij patiënten die bariatrische chirurgie hadden ondergaan.

Bij het onderzoek werden 35 patiënten gevolgd die thuis, onder begeleiding van online-instructies, onmiddellijk na de ingreep deelnamen aan een oefenprogramma van 12 weken. Alle patiënten startten met vier weken gematigd intensieve cardio-oefeningen, voornamelijk wandelen, met drie wandelsessies van één uur per week (in totaal 180 minuten/week). Daarnaast werden ze aangemoedigd om hun dagelijkse bewegingsmomenten (niet-gestructureerde lichaamsbeweging) te verhogen.

Na deze vier weken zette de helft van de patiënten dit bewegingsprogramma verder, waarbij ze gedurende 8 weken de intensiteit systematisch opdreven. De andere helft van de patiënten kreeg naast de cardio-oefeningen krachttraining met fitnesselastieken. Hun 3-uurs-sessies per week bestonden uit een combinatie van cardio-training en krachttraining, met als doel 750 kcal per uur/sessie te verbranden (streefdoel: 2250 kcal/week). Het aantal sessies per spiergroep werd langzaamaan opgedreven, steeds onder online de supervisie van een fysiotherapeut, en startten met één set van 8 reps bij het begin van het programma om te eindigen met 3 sets van 12 reps tijdens de laatste week. De oefeningen pakten specifieke spiergroepen aan, waaronder buikspieren, biceps, triceps, bilspieren, heupabducoren, quadriceps en hamstrings. Alle 35 patiënten in de studie volgden tegelijk ook een zeer rijk proteïnedieet, geheel volgens de richtlijnen van de ASMBS (de American Society for Metabolic and Bariatric Surgery).

De parameters waarmee rekening werd gehouden na het oefenprogramma van 12 weken waren gemakkelijk te implementeren in de dagelijks praktijk. Voor een groot deel liepen deze gelijk met de aanbevelingen in de studie van 2020. Bij alle deelnemers werd het dagelijks aantal stappen, de lichaamssamenstelling (gemeten via huidplooimeting), de spiersterkte (gemeten via een handgreepmeter en een zitten-naar-staan test) en de fysieke fitheid (gemeten via een wandeltest van 6 minuten) opgetekend. Om een idee te krijgen van de levenskwaliteit, werd de Beck Depressie Vragenlijst gebruikt.

De patiënten die de combinatie van het cardio programma en het krachttrainingsprogramma volgden, voltooiden gemiddeld 21 sessies van een uur gedurende de eerste acht weken (d.i. 87,5% van de geplande sessies) en verbruikten daarbij gemiddeld 907 kcal per uur gedurende elke sessie.

Hoewel het de bedoeling van de studie was om de resultaten van beide groepen patiënten te vergelijken, is de belangrijkste conclusie dat beide oefenprogramma’s de gezondheid van de bariatrische patiënten verbeterden. De levenskwaliteit en het aantal stappen was bij de twee groepen dezelfde. Het programma dat cardio en krachttraining combineerde, leverde een grotere verbetering van de lichaamssamenstelling op (meer gewichtsverlies met behoud van spiermassa), meer spierkracht en meer functionele capaciteit.

Samengevat:
Deze studie bevestigt eerdere aanbevelingen en richtlijnen, met name om 1/ onmiddellijk na bariatrische chirurgie te starten met een bewegingsprogramma onder begeleiding van een bewegingscoach en 2/ om cardio-oefeningen en krachttraining te combineren.

Ben je geïnteresseerd in de manier waarop Pro Well, in samenwerking met Fitness Als Medicijn, de wetenschappelijke aanbevelingen voor bariatrische patiënten naar de praktijk vertaalt? Op de website van Pro Well vind je meer informatie over ons E-XL FIT programma.
 

Links & downloads

Webshop powered by Marcando