4 maart is Wereld Obesitasdag

04/03/2021

Elk jaar op 4 maart vestigen wetenschappers wereldwijd de aandacht op obesitas. De missie van Wereld Obesitasdag is het bewustzijn rond deze chronische ziekte te verhogen, maar ook het beeld dat de maatschappij heeft van obesitas bij te sturen. Het hoofddoel is een gezond klimaat te scheppen waarin de wereldwijde aanpak van obesitas prioriteit krijgt en patiënten in de toekomst de allerbeste ondersteuning kunnen krijgen.

Obesitas is een chronische ziekte waaraan wereldwijd 800 miljoen mensen lijden. Het is een epidemie die steeds uitbreidt. Men schat dat de medische kosten als gevolg van zwaarlijvigheid tegen 2025 ongeveer 1 miljard euro zullen bedragen. Dit is dramatisch, zeker als je weet dat mensen met obesitas tweemaal zoveel kans hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen als ze positief testen op covid-19.

Ronduit verontrustend is het feit dat het aantal kinderen met obesitas de jongste decennia elke 10 jaar bijna verdubbeld is. Men heeft berekend dat obesitas bij kinderen de volgende tien jaar met 60 procent zal stijgen. Men schat dat tegen 2030 ongeveer 250 miljoen kinderen zwaarlijvig zullen zijn… Zwaarlijvigheid heeft niet alleen een zeer diepgaande invloed op de gezondheid van die kinderen, maar ook op hun sociaal leven, hun emotioneel welbevinden en hun zelfvertrouwen. Zwaarlijvige kinderen worden zwaarlijvige volwassenen, dus hier is preventie en behandeling van levensbelang, willen we de wereldwijde obesitasepidemie met succes aanpakken.

Wereld Obesitasdag wil vooral bewustmaken door de juiste informatie te verspreiden en patiënten bij elkaar te brengen. Wie goed geïnformeerd is en samenwerkt is sterker. Het is al te eenvoudig om zwaarlijvige mensen te stigmatiseren of hun probleem te herleiden tot het feit dat ze ‘te veel en verkeerd eten’. Obesitas is een complexe aandoening die een multidisciplinaire aanpak vraagt.

 

Wat zijn de feiten?
  • Obesitas is een ziekte, die wordt veroorzaakt door een veelheid van factoren, waaronder genetische aanleg, sociale omgeving, mentale gezondheid, lichamelijke/biologische factoren, moeizame toegang tot gezondheidszorg en de overvloedige beschikbaarheid tot bewerkte voeding. Obesitas is dus niet te wijten aan een gebrek aan wilskracht!
  • Evenmin is obesitas een kwestie van ‘minder eten, meer bewegen’. Het gaat niet alleen over diëten en sporten, al is meer lichaamsbeweging wel belangrijk voor je gezondheid in het algemeen.
  • Het stigmatiseren van zwaarlijvige mensen (‘Het is hun eigen verantwoordelijkheid, ze eten gewoon te veel en te vet!’) werkt averechts: het weerhoudt veel obesitas patiënten ervan om medische hulp te zoeken.
  • Obesitas is niet alleen een kwestie van te veel gewicht, het is ook een risicofactor voor allerlei chronische aandoeningen (diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers) die de kans op vroegtijdig overlijden verhogen. Bij het behandelen van obesitas gaat het daarom niet alleen over gewichtsverlies: het komt erop aan de algemene gezondheid te verbeteren. Het is zeker mogelijk om met een te hoge BMI chronische ziekten onder controle te krijgen en zo te leven met een ‘gezond (over)gewicht’.

Deze chronische aandoeningen voorkomen is dus van levensbelang.

Pro Well stelt zich al jaren tot doel om obesitaspatiënten te begeleiden naar een betere gezondheid met gezonde voeding en een actievere levensstijl. Met het oog op preventie ontwikkelden wij het BMI27+® programma, een medisch ondersteund afslankings- en bewegingsprogramma voor mensen met ernstig overgewicht. Het is onze missie om een substantiële bijdrage te leveren voor het optimaal functioneren en welbevinden van onze klanten. Het uiteindelijke doel voor iedereen is een hoge levenskwaliteit te bereiken en deze zo lang mogelijk aan te houden.

Meer info?

Voor meer info over ons BMI27+® programma, klik hier.

Webshop powered by Marcando